Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Προηγ. Εκδηλώσεις arrow Εγκαίνια Εκθέσεως Ο Ελληνικός Τύπος στη Σμύρνη, 1831-1922

Εγκαίνια Εκθέσεως Ο Ελληνικός Τύπος στη Σμύρνη, 1831-1922

Πέμπτη, 13 Μάρτιος 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα εγκαίνια της ΕΚΘΕΣΗΣ «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, 1831-1922», στις 12/3 2014, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.(Με αφορμή την συμπλήρωση 55 χρόνων από την έκδοση της εφημερίδας ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΤΙΚΗ ΗΧΩ, της Ένωσης Σμυρναίων).


a

Στις 12/3/2014, ώρα 19.00, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων όπου στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος και το σωματείο της Ένωσης Σμυρναίων τέλεσαν τα εγκαίνια της ΈΚΘΕΣΗΣ, που από χτες και για ένα μήνα θα δέχεται ελεύθερα το Αθηναϊκό κοινό, από 9.00 μέχρι 2.00 μμ, καθημερινά πλην Δευτέρας.


α

Θέμα της η ΕΚΘΕΣΗ έχει «Ο Ελληνικός Τύπος της Σμύρνης», (1831-1922) και πλήθος από έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά) και ντοκουμέντα που αφορούν στη σμυρναϊκή δημοσιογραφία και την ιστορία της, προσφέρουν στον επισκέπτη μια περιήγηση από την οποία θα μπορέσει να συνάξει προσωπικές εντυπώσεις αλλά και τις εκτιμήσεις του για την «Ελληνικότητα» της Σμύρνης ως το 1922.

Η τελετή ξεκίνησε με τις προσφωνήσεις των κκ. του Γενικού Γραμματέα της Ιστορικής και Εθνολογκής Εταιρείας κυρίου Ιωάννη Μαζαράκη – Αινιάν και του Προέδρου του σωματείου της Ένωσης Σμυρναίων κυρίου Ευάγγελου Τσίρκα. Μεστή λόγου και ουσίας ήταν και η προσφώνηση της αντιπροέδρου της Ένωσης Σμυρναίων κυρίας Ελένης Μπίστικα- Κατραμοπούλου, η οποία στην επαγγελματική ταυτότητα ως σύγχρονη Σμυρναία δημοσιογράφος, πρόσθεσε τον συγκινησιακό πατριωτικό της παλμό. Ο κ. Γεώργιος Δολιανίτης, ο εμπνευσμένος συλλέκτης και σημαντικός συντελεστής αυτής της Εκθέσεως, εντυπωσίασε με τη λιγόλογη σκιαγράφηση του σεμνού, πλην τεράστιας σημασίας έργου του. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Νικόλαου Βικέτου, γνωστού σε όλο το Μικρασιατικό κόσμο Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Σμυρναίων, ο οποίος μας σεργιάνισε με ενάργεια στην δημοσιογραφία της Σμύρνης και στον κόσμο της, τονίζοντας τις ιδεολογικές διαφορές που τον έταμαν και φυσικά τις δυσχερείς συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτούργησε και επεβλήθη ως Ελληνικός Τύπος της Σμύρνης. Άλλωστε η Έκθεση αυτή διοργανώθηκε από τους δυο συντελεστές (Ιστορική–Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος και Ενωση Σμυρναίων) για να τιμήσουν την συστηματική και αδιάλειπτη διαδοχή του Σμυρναϊκού Τύπου και επί Ελληνικού εδάφους, χάρη στην εφημερίδα του σωματείου της Εν. Σμ. «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΗΧΩ», που συμπλήρωσε 55 χρόνια από την έκδοση της, και της οποίας επί μακρόν ο κ. Βικέτος μας είναι ο συντάκτης.

Η τελετή εγκαινίων έκλεισε με χορωδία «Εφέσου Μελίσματα», τη μικτή 15μελή χορωδία της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων, υπό την διεύθυνση της Μαρίας Τζανουκάκη, που με πέντε γνωστά σμυρναίικα τραγούδια πρόσφερε μεγάλη απόλαυση στους ακροατές.
m

Από το Διοικητικό Συμβούλιο / 13 Μαρτίου 2014

Τυχαία εικόνα

img_2161_sm.jpg
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.