Ημερολόγια Μνήμης

Δευτέρα, 09 Μάρτιος 2009

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΝΗΜΗΣ


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Η μακρόχρονη πορεία προς την ελευθερία. Επιτραπέζιο, ημερολόγιο (δίγλωσση έκδοση: ελληνικά – αγλλικά) της εταιρείας ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ στη σειρά έκδοσης που έχει καθιερώσει το 2000 και είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη ιστορία της Μακεδονίας. Με κέντρο αναφοράς τα χρόνια από την οθωμανική κατάκτηση της Θεσσαλονίκης μέχρι τον Μακεδονικό Αγώνα το ημερολόγιο επιδιώκει «να δοθεί μια κατά το δυνατόν σφαιρική εικόνα, από την ελληνική οπτική γωνία, η οποία να περικλείει όχι μόνο τα βασικά γεγονότα των αιώνων αυτών αλλά και όσους παράγοντες συντέλεσαν στη δημιουργία της σύγχρονης ελληνικής Μακεδονίας». Το ημερολόγιο προλογίζει ο πρόεδρος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Ι. Κ. Χασιώτης, ομοτ. καθηγητής Νεότερης Ιστορίας ΑΠΘ Κείμενα και επιλογή εικονογράφησης από τον αναπλ. καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ Βασίλη Κ. Γούναρη. Οι φωτογραφίες που συμπληρώνουν την έκδοση προέρχονται από τα Συλλογή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και τις ιδιωτικές Συλλογές Βασίλη Νικόλτσιου, Γιάννη Χασιώτη, ΄Αγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Γκολομπία.

«Σ’ ΑΔΕΙΑ ΚΟΧΥΛΙΑ ΘΕΑΤΡΩΝ …». ΄Ενα ημερολόγιο τοίχου με τα θέατρα της αρχαιότητας στη Μ. Ασία εξέδωσε για το 2009 η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου. Δέκα πέντε θέατρα των αρχαίων κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων, που αποτελούν τους αψευδείς μάρτυρες της απ’ αιώνων παρουσίας των Ελλήνων στην άλλη όχθη του Αιγαίου. Κείμενα και φωτογραφίες από επιλεγμένη βιβλιογραφία.

ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΑΣ στα παράλια της Προποντίδας και του Αιγαίου είναι το θέμα του φετινού ημερολογίου, που έφθασε στα γραφεία της «Μ.Ηχ.» από το Σύλλογο Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η Μικρά Ασία». Φροντισμένη και καλαίσθητη έκδοση με καρτ-ποστάλ, φωτογραφίες και κείμενα που υπογράφει η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κ. Φωτεινή Πέκου, αποπνέει άρωμα μιας άλλης εποχής, τότε που ο Ελληνισμός ανθούσε στη Μ. Ασία.

 

Νίκος Βικέτος/ Γ.Γ. Ενώσεως Σμυρναίων

Τυχαία εικόνα

es_prokopiou 009_sm.jpg
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.