Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Προηγ. Εκδηλώσεις arrow Μικρασιατικά Χρονικά, Τόμος 23ος

Μικρασιατικά Χρονικά, Τόμος 23ος

Τετάρτη, 10 Φεβρουάριος 2010


Μικρασιατικά Χρονικά. Περιοδικόν σύγγραμμα της Ενώσεως Σμυρναίων, τόμ. 23ος. Αθήναι 2009, 256σσ.

Ο εικοστός τρίτος τόμος των Μικρασιατικών Χρονικών, εκδοθείς με την καλλιτεχνική δεξιότητα του εκδ. Οίκου Επτάλοφος, αποτελούμενος από 256 σελίδες, σύγκειται από ένδεκα μελέτες και πέντε βιβλιοκρισίες.

Η πρώτη μελέτη του τόμου, συγγραφείσα από τον υπογράφοντα, με τον τίτλο «Η οικονομική πολιτική των Εφεσίων. [Αριστοτέλους] Οικονομικών Β ΙΙ 19, 1349 a9-13» (σσ.11-20), είναι η μοναδική που πραγματεύεται θέμα από την Αρχαιότητα στον παρόντα τόμο. Αναλύει συγκεκριμένο μέτρο οικονομικής πολιτικής που έλαβαν οι Εφέσιοι αξιοποιώντας την οικονομική σημασία του λατρευτικού κέντρου της θεάς Αρτέμιδος, μία σημασία που έμεινε αναλλοίωτη και κατά την επίσκεψη του Απ. Παύλου στην Εφεσο.

Τα ονόματα των αφιερωτών από πολλές ελληνικές κοινότητες της Μ. Ασίας, και ειδικότερα από την Σμύρνη, τα Βύρα, την Αττάλεια και το χωριό Αγλασού το έτος 1566/67, περιγράφει ο Κ. Σπανός στο δημοσίευμά του «Οι αφιερωτές του Αγίου Τάφου από την Σμύρνη και την Αττάλεια (1566/67) στον ιεροσολυμιτικό κώδικα 496»(σσ.21-30).

Τις εντυπώσεις μέσα από τα ταξιδιωτικά κείμενα Αγγλων περιηγητών του 19ου αιώνα και την περιγραφή της περιοχής της Λυκίας διερευνά ο Π. μεχτίδης «Μαρτυρίες Αγγλων περιηγητών για το Λιβίσι και τους Ελληνες της Λυκίας» (σσ.31-52).

Η προσωπικότητα και το έργον του εκ Σμύρνης ορμωμένου Ανδρέα Κορδέλλα (1838-1909), γεωλόγου-ορυκτολόγου, αναβιωτού των μεταλλέιων του νεωτέρου Λαυρίου, δεσπόζει στο άρθρο του Φαίδωνος Παπαθεοδώρου «Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Μπάλιας Μικράς Ασίας το 1890» (σσ.53-94), με τον λίαν διαφωτιστικόν υπότιτλον «με βάση το Λεύκωμα που προσφέρθηκε στον Ανδρέα Κορδέλλα κατά την 25ετηρίδα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο Λαύρειο, και άλλες πληροφορίες γι’ αυτούς». Με περισσή προσοχή αναλύει ο συγγραφέας τα εθνογραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων στα μεταλλεία Μπάλιας της ΒΔ. Μικράς Ασίας.

Το θέμα των νεομαρτύρων και ειδικότερα την σχέση του νεομάρτυρα με την πόλη της Σμύρνης εξετάζει το άρθρο του Σταύρου Δ. Γριμάνη «Σμύρνη και μαρτύριο κατά την Τουρκοκρατία. Σημειώσεις στη σμυρναïκή νεομαρτυρολογική γραμματεία»(σσ.95-121).

Προïόν αρχειακής ερεύνης είναι το άρθρο του Τάκη Σαλκιτζόγλου «Καππαδόκες αγωνιστές στην Επανάσταση του 1821»(σσ.123-143), ο οποίος αναδεικνύει μία άγνωστη εν πολλοίς προσφορά της Καππαδοκίας.

Τις ημερολογιακές καταγραφές του Παύλου Σάτηρ για τις διακοπές του στο Ανδρονίκειο του 1885 καταγράφει ο Αρχάγγελος Γ. Γαβριήλ στο ομότιτλο δημοσίευμά του (σσ.145-174).

Η Αγγελική Σκανδάλη αναδεικνύει στο εκτενές δημοσίευμά της «Οπερα και οπερέτα στη Σμύρνη το 1822» (σσ.175-197) την ιστορία του μελοδράματος στην Σμύρνη μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή (1922).

Τους μορφωτικούς και ποικίλους πολιτικούς συλλόγους στο Φανάρι κατά την περίοδο 1861-1922 καταγράφει στο άρθρο της η Λήδα Ιστικοπούλου «Σωματεία στο Φανάρι (σσ.199-206).

Το ιδιόγραφο σημειωματάριο του εκπαιδευτικού Ηλία Αλτινόγλου, από το Χορόσκιοι της Μαγνησίας του Σιπύλου, ενεργό μέλος της Μικρασιατικής Αμύνης, αναλύουν οι Μιχάλης, Στάσα και Μαργαρίτα Ισηγόνη, στο άρθρο τους «Μαρτυρία του Ηλία Αλτινόγλου για την Μικρασιατική Αμυνα, τις εξισλαμίσεις και τις εκτοπίσεις» (σσ.215-226).

Ο Θεοδόσης Πυλαρινός αναδεικνύει στο βραχύ, μεστό όμως μαρτυριών, δημοσίευμά του «Εγγραφες μαρτυρίες από το Μικρασιατικό Μέτωπο» (σσ.207-213) την ανέκδοτη αλληλογραφία στρατιωτικών.

Ακολουθεί το αναλυτικό βιβλιοκριτικό δοκίμιο του Χ.Π. Μπαλόγλου για την συμβολή της Ταρσού της Κιλικίας στον καθόλου πολιτισμό και επισημαίνεται η ύπαρξη μιας συστηματικής μελέτης για την διάσημη αυτή πόλη.

Από τις βιβλιοκρισίες που δημοσιεύονται η εκτενέστερη είναι του Βλάση Αγτζίδη για το βιβλίο του τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών και Προέδρου αυτής (2010) Κ. Δ. Σβολοπούλου, Η απόφαση για την επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας στη Μικρά Ασία (Αθήνα, Ικαρος, 2009, 106σσ.), που αποτελεί διηυρημένη έκδοση της προφορικής παρουσιάσεως που έκανε ο συγγραφέας την 4-5-2009 στην Βιβλιοθήκη της Ενώσεως Σμυρναίων. Δύο άλλες βιβλιοκρισίες αφορούν σημαίνουσες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, η μία συγγραφείσα από την Δέσποινα Μιχάλαγα αφορά το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Παύλου (Αποστολίδη), Ο Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος Φιλιππίδης (1913-1923). Η αρχιερατεία του στην Τραπεζούντα (Θεσσαλονίκη, Αφοί Κυριακίδη, 2008, 288σσ.) και η δεύτερη συγγραφείσα από τον Χ. Π. Μπαλόγλου αφορά το βιβλίο του Π. Γ. Φούγια, Κωνσταντίνος Καλλίνικος. Μέγας Οικονόμος και πρωτοπρεσβύτερος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (Θεσσαλονίκη, Μαλλιάρης-παιδεία, 2009), έργον που παρουσιάσθηκε στην Βιβλιοθήκη της Ενώσεως Σμυρνάιων την 1ην Φεβρουαρίου 2010 από τον Ομότ. Καθηγητή Γ. Γαλίτη και τον Χ. Π. Μπαλόγλου.

Εξαίρεται η συμβολή του εκδοτικού Οίκου Επτάλοφος στην καλαίσθητη έκδοση του τόμου.
Χρήστος Π. Μπαλόγλου / 10η Φεβρουαρίου 2010

Σημείωση

Ο τόμος διατίθεται στους επιθυμούντας να τον προμηθευθούν στα γραφεία της Ενώσεως Σμυρναίων στη τιμή των 20 ευρώ.

Τυχαία εικόνα

lavrio_es_june_13_14_sm.jpg
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.