Στην μνήμη Σαμούρκα

Δευτέρα, 26 Ιανουάριος 2009
Samourkas_
Σε μνήμη του ωραίου ανθρώπου που έφυγε, αφιερώνουμε το άρθρο της δικής μας Ελένης Μπίστικα από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Θεόδωρος Χρ. Σαμούρκας: μια ζωή δημιουργίας και αθόρυβης προσφοράς


Με τη σκέψη στη ρίζα της οικογένειας Σαμούρκα... Πανοραμική άποψη της Κωνσταντινουπόλεως, Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.
Tης Eλενης Mπιστικα

Ανθρωπος χαμηλών τόνων ο Θεόδωρος Χρ. Σαμούρκας έφυγε από τη ζωή το ίδιο αθόρυβα όπως έζησε, ύστερα από αιφνίδια επιδείνωση της υγείας του το απόγευμα της Παρασκευής, 23 Ιανουαρίου 2009, με τη σύζυγό του Μαργαρίτα, την αχώριστη σύντροφο της ζωής του και την αδελφή του, Αρετή Παππά, στο πλευρό του. Δύσκολο, πολύ δύσκολο να βρεις λέξεις αποχαιρετισμού για έναν φίλο στενό της οικογένειας της «Καθημερινής» και προσωπικά του προέδρου κ. Αριστείδη Αλαφούζου, της κυρίας Λένας Α. Αλαφούζου, με τους οποίους τους συνέδεε μακρά φιλία και η αγάπη για τη Σαντορίνη, ιδιαίτερη πατρίδα της Μαργαρίτας που κρατά πάντα το πατρικό σπίτι στα Φηρά ανοιχτό με όλη την ωραία τους οικογένεια –παιδιά και εγγόνια– μαζί στο ελληνικό καλοκαίρι. Με αρχοντικό παράστημα και την έμφυτη κομψότητα που έχουν όλοι οι Κωνσταντινουπολίτες, ευπατρίδης σωστός, ο Θεόδωρος Σαμούρκας δεν ήθελε να τον φωτογραφίζουν. Οπως και δεν ήθελε να γράφουν για τις ευεργεσίες και πάμπολλες δραστηριότητες, πατριωτικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα που αποφάσιζε ως πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σαμούρκα. Εάν έπρεπε να αριθμήσουμε τις αρετές αυτού του ολιγομίλητου, ακριβολόγου ανδρός με το οξύ επιχειρηματικό μυαλό και την επιτυχή του πορεία σε οικονομικούς τομείς όπου έβαλε τη σφραγίδα του, θα τον αποτιμούσαμε ορθά εάν προτάσσαμε την αγάπη του για την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κωνσταντινούπολη, καθώς και τον σεβασμό του στις αξίες της εντιμότητας και της ευθύνης.

Είχε λίγους αλλά εκλεκτούς φίλους στους οποίους έμενε πιστός για πάντα, με τους οποίους συζητούσε για τον τόπο, τα προβλήματα, τις λύσεις. Ανθρωπος του βιβλίου και της εφημερίδας προώθησε με γενναιόδωρες χορηγίες, εκδόσεις και σωματεία που κρατούν ζωντανή τη θύμηση των πατρίδων του Ελληνισμού και του προσφυγικού κόσμου που με τον ερχομό του έδωσε στην Ελλάδα σφρίγος.

Δεν ήθελε να μιλάμε και να γράφουμε για τις αθόρυβες και συνεχείς προσφορές του στον πολιτισμό και τη φιλανθρωπία. Μόνον μια φωτογραφία επέτρεψε στη στήλη να δημοσιεύσει – αυτήν της Ελληνικής Σημαίας που κυματίζει στην Πέμπτη Λεωφόρο, σε ουρανοξύστη που έχει χώρους για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και στάθηκε ο Θεόδωρος δίπλα στην αγαπημένη του Μαργαρίτα όταν από μια γκραβούρα ξεκίνησε η συλλογή των Παλαιών Χαρτών, πολύτιμων, στη μοναδικότητά τους, ντοκουμέντων για την αποτύπωση της δυναμικότητας του Αιγαίου με ιδιαίτερη, όπως είναι φυσικό, προσοχή στις Κυκλάδες και τη Θήρα, κοιτίδα του Αιγαιακού πολιτισμού. Εκθέσεις, εκδόσεις, η ίδια η Συλλογή αποτελούν τη «χαρτογράφηση» της δικής τους ιστορίας στην κοινή αγάπη για τις ρίζες και το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ναυτική χώρα ανά τους αιώνες.

Σήμερα, στις 11.30, από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, Παλαιό Ψυχικό, είναι η κηδεία του Θεόδωρου Χρ. Σαμούρκα, που η οικογένεια και οι στενοί του φίλοι ξέρουν πόσο πολλά έδωσε χωρίς να ζητήσει τιμές, βραβεύσεις, όλα όσα αξίζουν στο έργο της προσφοράς του.

Συλλυπητήρια από καρδιάς στην κυρία Μαργαρίτα Θ. Σαμούρκα, στον γιο του Χρήστο και στις οικογένειες Ζωής και Χάρη Παμπούκη και Μαρινέλλας Σαμούρκα.

Τυχαία εικόνα

sartiaux_sm_4.jpg
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.