Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Προηγ. Εκδηλώσεις arrow Τιμή στο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Σμυρναίων κυρία Ελένη Μπίστικα

Τιμή στο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Σμυρναίων κυρία Ελένη Μπίστικα

Κυριακή, 05 Οκτώβριος 2008
20 χρόνια Πινακοθήκη Αβέρωφ
 Μεγάλη έκθεση με τίτλο «Το πορτρέτο ενός μουσείου» – Βραβείο στην Ελένη Μπίστικα για την προσφορά της

Ηλιας Μαγκλινης

«Ευχαριστώ τον Ευάγγελο Αβέρωφ, διότι μου δίδαξε ότι όχι μόνον μπορούν να συνυπάρχουν η πολιτική με τον πολιτισμό, αλλά ότι πρέπει και να συνυπάρχουν». Με αυτά τα λόγια παρέλαβε η Ελένη Μπίστικα της «Καθημερινής» το βραβείο που της παρέδωσε η Τατιάνα Αβέρωφ το περασμένο Σάββατο, στην Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ, στο Μέτσοβο. Ενα βραβείο που θέσπισε φέτος για πρώτη φορά η Πινακοθήκη Ευ. Αβέρωφ, ένα βραβείο τιμής, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης, για την πολυετή προσφορά της Ελένης Μπίστικα στο έργο τόσο του ίδιου του Ευ. Αβέρωφ όσο και στην εικοσάχρονη πορεία του μουσείου. «Πάντα ήθελα να δω πώς νιώθουν όλοι αυτοί που παίρνουν το Οσκαρ και ευχαριστούν τη μαμά τους, τον μπαμπά τους κτλ» αστειεύτηκε η καταξιωμένη αρθρογράφος της «Κ», για να σπεύσει να ευχαριστήσει τον ίδιο τον ιδρυτή του μουσείου και, στη συνέχεια, να αφιερώσει το βραβείο «στην Ηπειρο και το Μέτσοβο, στην “Καθημερινή” και στον Αλέξη», τον πρόωρα χαμένο σκηνοθέτη Αλέξη Μπίστικα.

Η βράβευση αυτή έλαβε χώρα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, στο πλαίσιο μιας διπλής γιορτής: των είκοσι χρόνων λειτουργίας της Πινακοθήκης και των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Ευάγγελου Αβέρωφ. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Το πορτρέτο ενός μουσείου», μια παραγωγή που συνδυάζει με τρόπο δημιουργικό όλους τους άξονες που εξαρχής αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια της εκθεσιακής πολιτικής του μουσείου και που αθέατα πολλές φορές σημάδεψαν την πορεία της Πινακοθήκης και διαμόρφωσαν την ταυτότητά της ως μουσείου. Ειδικά γι’ αυτή την έκθεση δημιούργησαν πρωτότυπα έργα τους οι Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Κώστας Πανιάρας, Αγγελος Σκούρτης, Τάκης Στεφάνου, Μάκης Φάρος και Μανώλης Χάρος (επιμέλεια έκθεσης: Ολγα Μεντζαφού-Πολύζου, Κατερίνα Σταθοπούλου). Ζωγραφική, βίντεο, κολάζ, μουσική («πάντρεμα» παραδοσιακής και electronica), εγκαταστάσεις, ένα παλίμψηστο υλικών συνέθεσαν έναν κόσμο απρόσμενα γοητευτικό που δεν περιορίστηκε στον κόσμο της Πινακοθήκης αλλά και στην προσωπικότητα του ίδιου του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ομως, με τις διάφορες δράσεις της η Πινακοθήκη βρισκόταν ουσιαστικά σε όλο το χωριό, στο Αρχοντικό Τοσίτσα, στο Οινοποιείο «Κατώγι», στην πλατεία του Μετσόβου, ειδικά την Κυριακή με το εξαιρετικό δρώμενο της ομάδας «Χορευτές». Ενα διήμερο όπου, σπάνιο όντως, η τέχνη έγινε γιορτή.

Τυχαία εικόνα

img_2095_sm.jpg
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.