Το πρώτο μπαλιώτικο αντάμωμα

Τετάρτη, 15 Οκτώβριος 2008

ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το πρώτο μπαλιώτικο αντάμωμα

Ο Σύλλογος Πολιτισμού Στρατωνίου στον οποίο συμμετέχουν Στρατωνίσιοι μπαλιώτικης καταγωγής πήρε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε για πρώτη φορά αντάμωμα των Μπαλιωτών. Έναυσμα γι’ αυτή την πρωτοβουλία ήταν η επίσκεψή μας στο Στρατώνι τον περασμένο Σεπτέμβρη και η αναζήτηση εκεί παλιών Μπαλιωτών.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Ιουνίου 2008 στο κτίριο του ΟΑΕΔ στην παραλία του Στρατωνίου χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Συλλόγου Πολιτισμού Στρατωνίου, ο πρόεδρος Αλέκος Τσανανάς. Μίλησαν ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, διδάκτωρ Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του οποίου η έρευνα για τη νεώτερη ιστορία των μεταλλείων της Μικράς Ασίας, με εκτεταμένες αναφορές στα μεταλλεία της Μπάλιας, εκδόθηκε σε βιβλίο και κυκλοφόρησε πρόσφατα με το τίτλο «Το Ελντοράντο της Ανατολής»

και η μπαλιώτικης καταγωγής φιλόλογος Δέσποινα Στυλιανίδου, συγγραφέας του βιβλίο «Η Δέσποινα του Στρατωνίου» στο οποίο κάνει αναφορές σε πρόσφυγες του Στρατωνίου από τη Μπάλια, και ο Φαίδων Παπαθεοδώρου μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Σμυρναίων, με μπαλιώτικη καταγωγή μελέτη του οποίου για την ιστορία της Μπάλιας από την αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αιώνα, έχει δημοσιευθεί στο «Δελτίο Εταιρείας Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής», τόμος 2006 Β΄.

Οι ομιλητές παρουσίασαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας της Μπάλιας, και των Μπαλιωτών από την αρχαιότητα και του βυζαντινούς χρόνους την οθωμανική περίοδο, κατά την οποία εγκαταστάθηκαν στην Μπάλια (Πάλια) και ξαναδούλεψαν τα μεταλλεία έμπειροι πόντιοι μεταλλουργοί μέχρι το 1914, οπότε διώχθηκαν από το Οθωμανικό Κράτος χιλιάδες ΄Ελληνες Μπαλιώτες, που εγκαταστάθηκαν, πρόσφυγες, στη Θεσσαλονίκη, στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και σε άλλα μέρη, κυρίως της Μακεδονίας, στην παλιννόστηση των Μπαλιωτών μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις τραγικές στιγμές της εξόδου από την πατρίδα τους τον Αύγουστο 1922.

Στην εκδήλωση κατέθεσαν τις μαρτυρίες των δικών τους ο Γιάννης Κώστογλου και ο Λευθέρης Τσεσμετζής. Πολλοί Μπαλιώτες δεν μπόρεσαν να έλθουν στο Στρατώνι και ανάμεσά τους δυο συμπατριώτισσες που είχαν ακολουθήσει την πορεία της φυγής με το τρενάκι του μεταλλείου, από την Μπάλια προς το ΄Ακτσαϊ, η Μαρίκα Πρέτσιου (Καμπίτση), που δυστυχώς την χάσαμε λίγες μέρες μετά την εκδήλωση, και η Ευαγγελία Καστρινάκη (Ζαχαρίου).

Στο κτίριο του ΟΑΕΔ φιλοξενήθηκε επίσης έκθεση βιβλίων με αναφορές στην Μπάλια, παλαιών χαρτών της Μικρασίας, φωτογραφιών από την παλιά και τη σημερινή Μπάλια και πολλών τεκμηρίων, όπως το καταστατικό του Συλλόγου Προσφύγων περιοχής Μπάλιας που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924, επιστολές από την Μπάλια κ.ά. Διατέθηκαν επίσης παλιές μετοχές της Οθωμανικής Ανώνυμης Εταιρίας των Μεταλλείων Μπάλιας–Καραϊντίν.

Πλούσια μικρασιατικά εδέσματα προσφέρθηκαν από τις γυναίκες του Συλλόγου Πολιτισμού Στρατωνίου.

Όλοι φύγαμε με την επιθυμία αυτή η εκδήλωση να επαναληφθεί. Ξέρουμε ότι έχουμε πολλά να πούμε. Ήδη, έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για την (ανα)συγκρότηση του Συλλόγου των Μπαλιωτών και πιστεύουμε ότι αυτός θα αναλάβει την οργάνωση του δεύτερου Μπαλιώτικου Ανταμώματος και τη συγκρότηση του Αρχείου της Μπάλιας.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον Σύλλογο Πολιτισμού Στρατωνίου για την οργάνωση αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης.

Φ. Γ. Π.

Διακήρυξη Μπαλιωτών

για την ίδρυση συλλόγου

Εμείς που καταγόμαστε από την περιοχή της Μπάλιας Μικράς Ασίας, που ζήσαμε στη Μπάλια ή γνωρίζουμε από τους γονείς και τους προγόνους μας την ιστορία της περιοχής καταγωγής μας, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε Σύλλογο:

-Για να αναπτύξουμε συλλογική δράση.

-Για την ηθική, πνευματική και υλική αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη των συμπατριωτών – μελών.

-Για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, την ανάδειξη της συνείδησης της καταγωγής και της επιθυμίας γνωριμίας με την ιστορία, τον τόπο και τους ανθρώπους που κατάγονται από την περιφέρεια της Μπάλιας.

-Για τη με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο, προφορική, γραπτή, ηλεκτρονική ενημέρωση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο για την ιστορία, τα δικαιώματα και τα σημερινά προβλήματα των Μπαλιωτών και της περιφέρειας της Μπάλιας.

-Για τη συγκρότηση του «Ιστορικού Αρχείου Περιοχής Μπάλιας Μικράς Ασίας» και προβολή όλων των υλικών και άυλων στοιχείων της ιστορίας και του πολιτισμού των Μπαλιωτών και της περιφέρειας της Μπάλιας.

-Για τη μεταλαμπάδευση στους νεώτερους απογόνους της επιθυμίας να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας και για την υποστήριξή τους για συλλογική δράση.

Παρακαλούμε θερμά όποιους κατάγονται από τη Μπάλια ή όποιους έχουν να μας δώσουν πληροφορίες για τη Μπάλια και τους Μπαλιώτες να επικοινωνήσουν μαζί μας: Φαίδων Παπαθεοδώρου (τηλεφ. 210-6470134, κιν. 697-2693597) και Δέσποινα Στυλιανίδου (κιν. 697-6918807)

Φαίδων Παπαθεοδώρου/ 16 Οκτωβρίου 2008

Τυχαία εικόνα

es_2008_004_sm.jpg
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.