Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Προηγ. Εκδηλώσεις arrow Ζητούν Ανάπλαση στα Κουντουριώτικα...

Ζητούν Ανάπλαση στα Κουντουριώτικα...

Παρασκευή, 27 Νοέμβριος 2009

 

Ζητούν παρέμβαση για την ανάπλαση στα Κουντουριώτικα
Γιωργος Λιαλιος

Εφημερίδα "Καθημερινή", 26/11/2009 

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια εξαφάνισης των τελευταίων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στα Κουντουριώτικα και ευρύτερα στους Αμπελοκήπους.

Αυτό υποστηρίζουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την υλοποίηση της ανάπλασης στα Κουντουριώτικα «πριν να είναι αργά».

Ταυτόχρονα, απορρίπτουν την πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για μεταφορά των γραφείων του στα προσφυγικά, υποστηρίζοντας την πρόταση της Ενωσης Σμυρναίων για μετατροπή τους σε Mουσείο Mικρασιατικού Eλληνισμού και ξενώνα για τους καρκινοπαθείς και τις κακοποιημένες γυναίκες.

Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Κέντρο Αμπελοκήπων» παρουσίασε χθες όλες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όσον αφορά την τύχη των ελεύθερων χώρων. Στο επίκεντρο έθεσε για ακόμα μια φορά την ανάπλαση στα Κουντουριώτικα, σχέδιο που προβλέπεται από το ρυθμιστικό της Αθήνας αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε. «Στο μεταξύ βέβαια οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι της περιοχής χτίζονται ο ένας μετά τον άλλο, τα προσφυγικά εγκαταλείφθηκαν, η περιοχή εντάχθηκε με άλλη λογική στη διπλή ανάπλαση», αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόδρος του συλλόγου, κ. Φαίδων Παπαθεοδώρου. «Η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έθεσε τις αστικές αναπλάσεις στις προτεραιότητές της και ελπίζουμε πως θα ασχοληθεί επιτέλους με τα Κουντουριώτικα».

Οσον αφορά την τύχη των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι φορείς των Αμπελοκήπων συντάσσονται με την Ενωση Σμυρναίων υπέρ της μετατροπής τους σε Μουσείο του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Ανατολής και σε ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και για τις οικογένειες των καρκινοπαθών που νοσηλεύονται στον παρακείμενο Αγιο Σάββα. Ο σύλλογος των Αμπελοκήπων, επίσης, προτείνει τη διατήρηση των κινηματογράφων Αστρον και Ελληνίς μέσω της ανακήρυξής τους σε διατηρητέα μνημεία, ενώ απευθύνθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την εφαρμογή των αποφάσεών του για το Θων και το μεταλλικό κτίριο δίπλα στο Ιπποκράτειο. «Δίνουμε μάχη για τους τελευταίους ελεύθερους χώρους των Αμπελοκήπων, αλλά είμαστε μόνοι μας», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σ. Δημητριάδης. «Ο δήμος, η νομαρχία, τα υπουργεία μάς έχουν εγκαταλείψει».

Τυχαία εικόνα

mesolongi_10.jpg
Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.