Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Αποχαιρετισμός στην Ηρώ Σγουράκη

Αποχαιρετισμός στην Ηρώ Σγουράκη

Κυριακή, 08 Ιανουάριος 2017

Αποχαιρετισμός στην Ηρώ Σγουράκη,

που το δημιουργικό έργο της

και η αγάπη υπογράφουν το δικό της

«Μονόγραμμα» …logo-monogramma

Της ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΙΣΤΙΚΑ

hrw_sgourakh «Αντίο» οφειλόμενο στην Ηρώ Σγουράκη, στο χαμόγελο της δημιουργίας κι αγάπης που ήταν η ζωή της για 69 χρόνια. «Πλήρης έργου» πέρασε το κατώφλι μιας άλλης διάστασης, έτσι επέλεξε η αγαπημένη της οικογένεια να ανακοινώσει τον θάνατό της, την κηδεία της, που έγινε χθες, ώρα 3 μ.μ. στο Νεκροταφείο της Καισαριανής, πολύπαθο όσο και ρομαντικό ιστορικό τόπο που τη δέχθηκε στην αγκαλιά του. Παρών ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος, συγγενείς με αίμα μικρασιατικό, όπως το δικό της, από τη μητέρα της, το γένος Αλεξιάδου, και κρητικό από τον σύζυγό της, τον Γιώργο Σγουράκη. Όρκο παίρνουμε όσοι τους γνωρίσαμε σαν ζευγάρι αγαπημένο, τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη, ότι τίποτα και κανείς δεν θα μπορούσε να τους χωρίσει. Τέτοια αγάπη, τέτοια ταύτιση πνεύματος, ιδεών, δημιουργικού οίστρου που τους έφεραν βραβεία και διακρίσεις – πρωταρχικό το εθνικό αρχείο της εκπομπής τους «Μονόγραμμα», που διασώζει το έργο και τον χαρακτήρα των κορυφαίων της Ελλάδας, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης, τόσοι συγγραφείς και πνευματικοί άνθρωποι που έγιναν «αθάνατοι», χάρις στην εξαιρετική, έντιμη σκηνοθετική αποτύπωση της προσφοράς τους στο θρυλικό «Μονόγραμμα». Βραβεύτηκε το αχώριστο ζεύγος τον Φεβρουάριο του 2012 από την ΕΡΤ, στη φωτογραφία βλέπουμε την Ηρώ Σγουράκη να κρατάει το βραβείο στο χέρι της και να χαμογελά… Αυτό το χαμόγελο, Ηρώ Σγουράκη, εξ αίματος Σμύρνης συγγενή μας, όλων εμάς της Ενώσεως Σμυρναίων, της οποίας ήσουν δυναμικό στέλεχος, θα το κρατήσουμε δικό μας. Όπως και οι συγγενείς και φίλοι Κρητικοί, οι λυράρηδες, οι τραγουδιστές, οι χορευτές του πεντοζάλη.

Και όλος ο κόσμος που γνώρισε μέσα από την τηλεόραση, από τα Αρχεία και τα CD του δημιουργικού ζεύγους ΄Ελληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες, που τα ̕ταν αλλιώς κορυφές απροσπέλαστες στο ευρύ κοινό. Και αυτό το αγαπημένο ανδρόγυνο, αυτή τη δεμένη οικογένεια που τίποτα δεν μπορούσε να χωρίσει, ήρθε η δολερή ασθένεια και το «χτύπησε». Ζούσαν ο ένας για τον άλλο, και οι δυο για τα παιδιά τους, τον Νίκο και τον Στέλιο, και τα εγγόνια τους που έχουν τα ονόματά τους – Ηρώ, Γιώργος, Νικόλας – και ακολουθούν τα βήματά τους σε φωτισμένο δρόμο. Αυτό ευχόμαστε, γιατί θα το ̕ θελε η Ηρώ και, φεύγοντας πρόωρα, εμπιστεύεται την οικογένειά της ολόκληρη στη δύναμη της αγάπης.

Σκηνοθέτης , συγγραφέας με πολιτικό ένστικτο για το καλό, η Ηρώ Σγουράκη είχε διατελέσει σύμβουλος μαζί με τον Γιώργο, του Μίκη Θεοδωράκη, όταν ήταν υπουργός Επικρατείας. Ακούραστη, φιλική είχε πολλά ακόμη να δώσει η Ηρώ. Μένει το έργο της και κρατάμε το χαμόγελό της, το ̕χουμε ανάγκη όλοι όσοι την γνωρίσαμε. Καλό ταξίδι, φίλη Ηρώ. ΄Εχουν να λένε πως την ώρα του αποχαιρετισμού σκιά πέρασε στα βουνά της Ιωνίας και δάκρυσε ο Ψηλορείτης …

ΤΗΛΕΦΟΣ

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.