Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Βραυρώνα - Νέα Μάκρη - Μονή Οσίου Εφραίμ

Βραυρώνα - Νέα Μάκρη - Μονή Οσίου Εφραίμ

Κυριακή, 31 Μάιος 2015

Η ΄Ενωση Σμυρναίων στη Βραυρώνα -
Νέα Μάκρη - Μονή Οσίου Εφραίμ.

Vravrona-2015

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. στις 24.5.2015, η προγραμματισμένη από το Δ.Σ. της Ενώσεως Σμυρναίων ανοιξιάτικη εκδρομή στη Βραυρώνα - Ν. Μάκρη - Μονή Οσίου Εφραίμ.
Πρώτος προορισμός η Βραυρώνα, όπου την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο  και στο μουσείο έκανε η κ. Μαίρη Γκικάκη, αρχαιολόγος και μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως, και ο κ. Γιώργος Αρχοντάκης, φιλόλογος και πρόεδρος του Σωματείου μας.
Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρηνών και Λιβισιανών Νέας Μάκρης» μια που ένας από τους στόχους των εκδρομών μας είναι η γνωριμία ή η συνέχιση συνεργασίας και επικοινωνίας με μικρασιατικούς προσφυγικούς συλλόγους. Η συνάντηση έγινε στο ευρύχωρο, διώροφο, κτήριο του Συλλόγου στο κέντρο της Ν. Μάκρης, στο οποίο στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου των Μακρηνών - Λιβισιανών, με πλούσιο φωτογραφικό κυρίως υλικό. Η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Δέσποινα Δαμιανού, καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μας ενημέρωσε για τη δράση και τους στόχους του σωματείου, αναφέρθηκε δε και στην καλή συνεργασία του με την ΄Ενωση Σμυρναίων στο πρόσφατο προκύψαν πρόβλημα «αξιοποίησης» του Λιβισίου από την τουρκική κυβέρνηση.
Τέλος, επισκεφθήκαμε τη Μονή Οσίου Εφραίμ, στο βουνό Αμώμων πάνω από τη Ν. Μάκρη. Στο καθολικό της Μονής βρίσκεται το λείψανο του Οσίου Εφραίμ, ενώ σε κτίσμα ιδιαίτερο στον αύλειο χώρο μεταφέρθηκαν, το 1978, τα οστά του Φώτη Κόντογλου από το Α΄ νεκροταφείο Αθηνών. Σε άλλο κτίσμα βρίσκεται το δέντρο απ’ όπου οι Τούρκοι κρέμασαν και βασάνισαν τον μοναχό Εφραίμ.
΄Οπως έγραψε στη στήλη της στην Καθημερινή (φύλλο 23.5.2015) η γνωστή δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, κ. Ελένη Μπίστικα, «Κάθε εκδρομή ανοίγει ορίζοντες γνώσης, είτε αφορά αρχαιολογικούς χώρους είτε θρησκευτικά προσκυνήματα είτε μια ανάπαυλα από την καθημερινότητα», γι’ αυτό και συνιστούσε στα μέλη και στους φίλους της Ενώσεώς μας να συμμετάσχουν στην εκδρομή. Η εκδρομή έγινε και πιστεύουμε ότι κάλυψε επιτυχώς και τους τρεις στόχους που η κ. Μπίστικα ανέφερε.

Βγένα Βαρθολομαίου

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.