Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Επιστολή ΕΣ στον Δήμαρχο Νέας Σμύρνης

Επιστολή ΕΣ στον Δήμαρχο Νέας Σμύρνης

Τετάρτη, 01 Ιούλιος 2015

Προς
τον κ. Σταύρο Τζουλάκη
Δήμαρχο Νέας Σμύρνης
Ελ. Βενιζέλου 14
171 21 Ν. Σμύρνη


Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Πληροφορηθήκαμε από το Διαδίκτυο ότι ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης οργανώνει τον προσεχή Οκτώβριο τον «1ο Αγώνα Ιστορικής Μνήμης για τις Χαμένες Πατρίδες» υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, σε συνεργασία με το Γραφείο Αθλητισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, τον Σύλλογο Αθλουμένων ΄Αλσους Νέας Σμύρνης, το τμήμα Νεολαίας Ερυθρού Σταυρού και τον Πανιώνιο Γ.Σ. και με την υποστήριξη της Προέδρου του Σωματείου «Καλλιπάτειρα» κυρίας Αικατερίνης Παναγοπούλου.
Αναμφισβήτητα, η πρωτοβουλία σας αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς, όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Βαγγέλης Χατζατουριάν, «ο αγώνας ... είναι συνδεδεμένος με δράσεις πολιτισμού, κοινωνικών μηνυμάτων και ιστορικών αναφορών γνώσης και μνήμης, σε ένα κλίμα γιορτής ... και σε μια πόλη που αποτελεί το κυρίαρχο σύμβολο αναφοράς για τις αλησμόνητες πατρίδες».
Τη σημασία του όμως επισκιάζει ο τίτλος που έχει δοθεί στον συγκεκριμένο αγώνα, ο οποίος με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρεται στις «Χαμένες Πατρίδες». Αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για σοβαρή αντίφαση, εφόσον από τη μία προβάλλεται η Νέα Σμύρνη ως «πόλη ... σύμβολο αναφοράς για τις αλησμόνητες πατρίδες» και από την άλλη υιοθετείται από τον Δήμο ο όρος «Χαμένες Πατρίδες». Εάν, όπως θέλουμε να ελπίζουμε, εκ παραδρομής ή εξ αβλεψίας  συμβαίνει αυτό, σας παρακαλούμε να αφαιρεθεί, τώρα που είναι ακόμη νωρίς,  ο όρος από τον λογότυπο των εκδηλώσεων και να μη χρησιμοποιηθεί στα πάσης φύσεως έντυπα (προσκλήσεις, αφίσες κ.α.) και διαφημιστικά πανό, που θα ετοιμαστούν για την προβολή του «Αγώνα Μνήμης».
Αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι δεν έχει κανένα νόημα να οργανώνονται αγώνες μνήμης και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις για κάτι που είναι χαμένο, για κάτι που έχει πια χαθεί. ΄Αλλωστε, οι ελληνικές πατρίδες της Ανατολής μόνο χαμένες δεν μπορούν να είναι γι' αυτούς που έχουν την τιμή και την τύχη να ζουν ακόμη ή να είναι απόγονοι αυτών που έζησαν και μεγαλούργησαν στα μικρασιατικά παράλια και στις πόλεις της ενδοχώρας της Μ. Ασίας.
Για την ΄Ενωση Σμυρναίων, η οποία έχει το προνόμιο να περιλαμβάνει στις τάξεις των μελών της πρόσφυγες της πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Σμύρνη και τη Μ. Ασία, που αποτελούν ένα εκλεκτό κομμάτι του σημερινού πληθυσμού της πόλης σας, οι πατρίδες της Ανατολής  δεν είναι ποτέ χαμένες, είναι αλησμόνητες και θα ζουν μέσα στις καρδιές μας, όσο διατηρούμε ανοιχτά τα μάτια το μυαλού και της ψυχής μας. Γι' αυτό και οι εκδηλώσεις μνήμης θα πρέπει να αποσκοπούν στη διατήρηση ζωντανού του ελληνικού χαρακτήρα τους και άσβεστης της πικρίας και της οργής για την οργανωμένη γενοκτονία τους.


Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. ΓραμματέαςΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ                                        ΝΙΚΟΣ ΒΙΚΕΤΟΣ   
Κοινοποίηση:

1.    Κον Βαγγέλη Χατζατουριάν, Αντιδήμαρχο Ν. Σμύρνης – Πρόεδρο Ο.Ε. «1ου Αγώνα Ιστορικής Μνήμης …».
2.    Κον Βασίλη Σεβαστή, Γεν. Γραμματέα ΣΕΓΑΣ.
3.    Κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρόεδρο Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ».
4.    Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης.
5.    Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ).
6.    Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ), Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), Πανελλήνια ΄Ενωση Καππαδοκικών Σωματείων (ΠΕΚΣ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ)
7.    Δίκτυο ΜIKRASIATIS. GR
8.    Εστία Ν. Σμύρνης, ΄Ενωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών.

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.