Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Χαιρετισμός Προέδρου στην επέτειο για την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη

Χαιρετισμός Προέδρου στην επέτειο για την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη

Τετάρτη, 20 Μάιος 2015

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ


Evangeliki-80Years-ArchontakisΣεβασμιώτατε,

Πώς είναι δυνατόν να προσεγγίσεις το «θαύμα» μέσα σε λίγα λεπτά; Αλλά και χρόνο πολύ να έχεις στη διάθεσή σου, και πάλι δεν μπορείς με λόγια να εκφράσεις το «θαύμα». Μόνο να το βιώσεις μπορείς και, φυσικά, μόνο αν το θέλεις.
Εμείς στην ΄Ενωση Σμυρναίων έχουμε την τύχη να είμαστε απόγονοι εκείνων που εβίωσαν το θαύμα, αλλά, ταυτόχρονα, και τη μεγάλη καταστροφή. Εκείνων που πίστεψαν πως με την παιδεία θα μπορέσουν να αναδείξουν την εθνική τους ταυτότητα και να ενισχύσουν την εθνική τους συνείδηση και πως με την παιδεία, στη συνέχεια, θα γίνουν οι πρώτοι ανάμεσα στους αλλοεθνείς συμπολίτες τους, συνεργάτες τους και ανταγωνιστές τους. Και μετέτρεψαν σε πράξη τα «πιστεύω» τους αυτά.
Απόδειξη: το 1914 υπήρχαν στη Σμύρνη 11 τουρκικά σχολεία, 11 φραγκολεβαντίνικα, 12 αρμενικά, 19 εβραϊκά (σύνολο όλων αυτών μαζί: 53 σχολεία) και απέναντι σ’ αυτά 76 ελληνικά σχολεία. Ανάμεσά τους δύο σπουδαία Παρθεναγωγεία και, φυσικά, το στολίδι τους, η Ευαγγελική Σχολή, που καυχιέται πως φοίτησαν στις τάξεις της ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Ιωάννης Συκουτρής, ο Δημήτρης Γληνός, για να θυμηθούμε μερικές μόνο από τις προσωπικότητες που σημάδεψαν τα Γράμματα και τις Επιστήμες στην εποχή τους. 
Και όταν το κουδούνι δεν θα ξαναχτυπήσει πια στη Σμύρνη των Ελλήνων, οι δικοί της άνθρωποι, με πολλές δυσκολίες, με πολλά προβλήματα, ίσως και με μεγάλες αντιζηλίες, ξαναμάζεψαν τα κομμάτια τους και έστησαν το καμάρι τους στη Νέα Σμύρνη – πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, να απομακρύνουν την Ευαγγελική Σχολή από την αγαπημένη τους Σμύρνη;
Τα χρόνια που πέρασαν τους δικαίωσαν πλήρως. Και η «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης» κλείνει σήμερα ογδόντα χρόνια συνεχούς εποικοδομητικής παρουσίας στα εκπαιδευτικά πράγματα της Μητέρας Πατρίδας.
Ως πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων αλλά και, κυρίως, ως εκπαιδευτικός που υπηρέτησα επί τριάντα δύο (32) χρόνια, εξαντλώντας την κλίμακα της ιεραρχίας, σ’ ένα άλλο σπουδαίο Πρότυπο Σχολείο την Ιωνίδειο Σχολή του Πειραιά, στην οποία είχα την τύχη να συνεργαστώ με δύο εκλεκτές συναδέλφους της Ευαγγελικής Σχολής σήμερα, την κυρία Τόνια Καφετζάκη και την κυρία Δώρα Μέντη, εύχομαι ολόψυχα στους Διευθυντές, του Γυμνασίου και του Λυκείου της Σχολής και στους εκπαιδευτικούς της να συνεχίσουν να προσφέρουν το ίδιο ουσιαστικό έργο, το οποίο επί ογδόντα χρόνια πρόσφεραν όλοι όσοι ως μαθητές και ως Δάσκαλοι τίμησαν τα θρανία και τις αίθουσες διδασκαλίας της.


Aθήνα, 8 Μαΐου 2015

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.