Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow ΜΝΗΜΗ ΕΘΝΟΪΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΜΝΗΜΗ ΕΘΝΟΪΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

Δευτέρα, 29 Αύγουστος 2022

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2022

Αγαπητοί μας φίλοι,

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες εκατό (100) χρόνια από το πιο τραγικό γεγονός που σημάδεψε, κατά τρόπο καθοριστικό, τη μακραίωνη ελληνική Ιστορία, από την εξόντωση δηλαδή των Ελλήνων από τη μικρασιατική γη, στα εδάφη της οποίας έζησαν και μεγαλούργησαν επί τρεις χιλιάδες και πλέον χρόνια. Η πυρκαγιά που κατέστρεψε τη Σμύρνη τον Αύγουστο του 1922 (9 Σεπτεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) και ο βίαιος θάνατος του εμβληματικού Μητροπολίτη της, του Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου (Καλαφάτη) αποτελούν τα δύο γεγονότα-σύμβολα της εφιαλτικής για τον Ελληνισμό πραγματικότητας.

Σε πείσμα πάντως των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και των τεράστιων έκτοτε πολιτικοοικονομικών και κοινωνικών μεταβολών, η μνήμη παραμένει ζωντανή και κατευθύνει το πνεύμα και την καρδιά των νεότερων γενεών προς τις αλησμόνητες πατρίδες των πατέρων και των παππούδων.

Γι’ αυτόν τον λόγο το νεοκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σμυρναίων καλεί τα μέλη και τους φίλους μας να παρευρεθούν στην καθιερωμένη αρχιερατική θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Αγίου Χρυσοστόμου (Καλαφάτη).

Η θεία λειτουργία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής, 11ης Σεπτεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση (πολύ κοντά στο Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος - Παλαιά Βουλή), προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ.κ. Φιλοθέου και με τη συμμετοχή του αιδεσιμολογιωτάτου πατρός Πέτρου Μελιδώνη, σημαίνοντος στελέχους του Σωματείου μας.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας θα ακολουθήσει, ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, συγκέντρωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων-Βιβλιοθήκη της Ενώσεως (επί της οδού Καρύτση, αρ. 3, στον 3ο όροφο, πολύ κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου).

Στη συνάντησή μας αυτή ο κύριος Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου, θα αναπτύξει το θέμα:

«Ο Εθνοϊερομάρτυρας Χρυσόστομος Καλαφάτης (1867-1922): Η εμπνευσμένη πορεία του και η κορύφωση της θυσίας του εκατό (100) χρόνια μετά».


Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σμυρναίων

Ο Πρόεδρος
Γ. Αρχοντάκης
Φιλόλογος-Ιστορικός

Η Γεν. Γραμματέας
Βγ. Βαρθολομαίου
Ιστορικός

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2022 Elxis.org. All rights reserved.