Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Νέος Μητροπολίτης Σμύρνης

Νέος Μητροπολίτης Σμύρνης

Σάββατο, 03 Σεπτέμβριος 2016

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Εξελέγη Μητροπολίτης Σμύρνης

ο αρχιμ. Βαρθολομαίος Σαμαράς

mitropolitis

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΡΥΘΡΩΝ Ο ΑΡΧΙΜ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΥΚΗΣ

Ενενήντα τέσσερα χρόνια μετά από την  Μικρασιατική καταστροφή η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε, στις 29 Αυγούστου, παμψηφεί Μητροπολίτη Σμύρνης, ο οποίος είναι ο πρώτος διάδοχος του αγίου ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου. Ο εψηφισμένος  Μητροπολίτης είναι ο μέχρι τώρα αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Σαμαράς.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί ως βοηθό Επίσκοπο του Οικουμενικού Πατριάρχη τον  αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή, μέχρι τώρα ιερατικώς προϊστάμενο της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης. Ο κ. Κύριλλος θα φέρει τον τίτλο του Επισκόπου Ερυθρών και θα είναι στη διάθεση του νέου ποιμενάρχη της πρωτεύουσας της Ιωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογή χθες των δύο αρχιερέων συμπίπτει με την ημερομηνία  (27 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο - 9 Σεπτεμβρίου με το νέο) της πυρπόλησης της Σμύρνης το 1922.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ  ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ (ΣΑΜΑΡΑΣ)

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος Σαμαράς (κατά κόσμον Μιχαήλ) γεννήθηκε στα Άνω Λεχώνια Βόλου το 1972 και αποφοίτησε από το Πρότυπο Κλασικό Λύκειο Βόλου το 1990. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας (ειδικότητας Κλασικής Φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου.

Το 1995 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1996 πρεσβύτερος από τον  Μητροπολίτη Σεβαστείας  Δημήτριο και διακόνησε επί επταετία στην Ι. Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης και υπεύθυνος διαφόρων τομέων της διακονίας της Μητροπόλεως αυτής. Το 2002 προσελήφθη στην Πατριαρχική Αυλή αναλαβών καθήκοντα παρά την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου  και ως γραμματέας διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών. Το 2005 διορίστηκε  Υπογραμματεύων και το 2011 Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου. Μετείχε διαφόρων εκκλησιαστικών αποστολών, ιδιαιτέρως δε διορθοδόξου χαρακτήρος.

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΡΥΘΡΩΝ

ΚΥΡΙΛΛΟΣ (ΣΥΚΗΣ)

Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος Συκής γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1963. Βαφτίστηκε Ιωάννης και μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, τον Στρατή, και τη μικρότερη αδερφή του, την Παναγιώτα, ήταν τα τρία παιδιά του Γρηγόρη και της Κατερίνας Συκή, από την Αγιάσο. Η οικογένειά τους καταγόταν από το Αϊβαλί και είχε περάσει στη Λέσβο λίγο πριν από την καταστροφή του 1922 με μέριμνα του παππού του, που φρόντισε να φύγουν για να προλάβουν τις εξελίξεις, αφού επέστρεψε τραυματισμένος από τις μάχες.

Τελειώνοντας το Δημοτικό, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Γυμνάσιο της Μυτιλήνης, από τους πρώτους  στο νησί. Τελικά, επειδή είχε αγάπη προς την Εκκλησία, προτίμησε τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή της Αθήνας,  όπου σπούδασε με υποτροφία, με επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Σχολής. Στη συνέχεια, εργαζόμενος για να βοηθήσει την οικογένεια του, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Το 1990 εκάρη μοναχός στο Μοναστήρι του Υψηλού από μοναχούς του Αγίου Όρους, όπου πήγαινε τακτικά στο κελί του Αγίου Νικολάου του Χαλκιά, παίρνοντας πλέον το όνομα Κύριλλος. Ανήμερα του Σταυρού  χειροτονήθηκε διάκονος και την επόμενη χρονιά πρεσβύτερος. Ως αρχιμανδρίτης  τοποθετήθηκε υπεύθυνος του προσκυνήματος της Αγιάσου, ενώ παράλληλα ορίστηκε ηγούμενος της Μονής Πιθαρίου.

Το 2001 ο Οικουμενικός Πατριάρχης τού ζήτησε να αναλάβει τη διακονία της Μικράς Ασίας και τού απένειμε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 τοποθετήθηκε μόνιμα στη Σμύρνη και μέχρι σήμερα συνετέλεσε τα μέγιστα στην ανασύσταση της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης.

Η χειροτονία του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου (Σαμαρά) θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις 11 Σεπτεμβρίου στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Η χειροτονία του Επισκόπου Ερυθρών κ. Κυρίλλου (Συκή) θα γίνει στη Σμύρνη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στις 25 Σεπτεμβρίου. Την ίδια μέρα θα γίνει και η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Χ. ΒΙΚΕΤΟΣ

Από την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Χειροτονία καί Ἐνθρόνισις τοῦ Θεοφιλ. Ἐψηφισμένου

Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου καί χειροτονία τοῦ Θεοφιλ. Ἐψηφισμένου

Ἐπισκόπου Ἐρυθρῶν κ. Κυρίλλου

Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται, ὅτι τήν Κυριακήν, 11ην Σεπτεμβρίου, κατά τήν ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ Θείαν Λειτουργίαν, προεξάρχοντος τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, καί συλλειτουργούντων Αὐτῷ ἁγίων Ἀρχιερέων ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ, τελεσθήσεται ἡ εἰς Ἐπίσκοπον χειροτονία τοῦ Θεοφιλ. Ἐψηφισμένου Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Ὡσαύτως ἀνακοινοῦται, ὅτι τό Σάββατον, 24ην Σεπτεμβρίου, καί ὥραν 18.00 ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Βουκόλου Σμύρνης (Διεύθυνσις: Aziz Vukolos Kilisesi, Etiler, 1281 sok 11 A, 35240 Konak - İzmir), θά τελεσθῇ ἡ ἐνθρόνισις τοῦ νέου Μητροπολίτου Σμύρνης, παρουσίᾳ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου καί πολλῶν Ἱεραρχῶν ἔκ τε τῆς Πόλεως καί ἐξ Ἑλλάδος.

Τήν ἑπομένην, Κυριακήν, 25ην ἰδίου, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν ἐν τῷ ἰδίῳ Ἱερῷ Ναῷ, τῆς ὁποίας θά προεξάρχῃ ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης, θά τελεσθῇ ἡ εἰς ἀρχιερέα χειροτονία τοῦ Θεοφιλ. Ἐψηφισμένου Ἐπισκόπου Ἐρυθρῶν κ. Κυρίλλου.

Θά ἐπακολουθήσῃ δεξίωσις ἐν τῷ αὐλογύρῳ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ μετά τήν ἐνθρόνισιν ὡς καί μετά τήν θείαν λειτουργίαν.

Προσκαλοῦνται οἱ δυνάμενοι πιστοί νά συμμετάσχουν καί νά προσευχηθοῦν ὑπέρ τῆς ἄνωθεν ἐνισχύσεως καί ἱκανώσεως τῶν δύο τούτων νέων Ἱεραρχῶν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 2ᾳ Σεπτεμβρίου 2016

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου.

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.