Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Η Σύλλη του Ικονίου

Η Σύλλη του Ικονίου

Κυριακή, 05 Φεβρουάριος 2017

syllh_front

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μπαλτά, το βιβλίο του Τάκη Α. Σαλκιτζόγλου "Η Σύλλη του Ικονίου", εμπλουτισμένο και επαυξημένο.

Η Σύλλη απείχε 8 χλμ. από το Ικόνιο, την πρωτεύουσα της Λυκαονίας, εντάσσεται όμως πολιτισμικά στην Καππαδοκία. Ήταν μια ανθούσα ελληνική κωμόπολη που διακρινόταν για τον έντονα βυζαντινό χαρακτήρα της, για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της που ήταν λαξευμένα σε βράχους, για τα ιδιόλεκτα ελληνικά που μιλούσαν οι κάτοικοί της και για τα αξιόλογα σχολεία της. Ξεχώριζε επίσης για την ιδιαίτερη επίδοση των κατοίκων της στο εμπόριο, που της χάρισε σημαντικό πλούτο, καθώς και για τα ενδιαφέροντα λαογραφικά της δρώμενα.

Ο συγγραφέας, που έλκει την καταγωγή του από την ελληνορθόδοξη αυτή πολίχνη, προσπάθησε έπειτα από πολυετείς έρευνες να ιχνηλατήσει και να ανασυνθέσει την ιστορία της χαμένης αυτής εστίας του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Η έντονη νοσταλγία των Συλλαίων για την πατρίδα τους και ο αγώνας τους να ορθοποδήσουν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή αποτέλεσε ένα ακόμη κίνητρο για το ιστοριοδιφικό - λαογραφικό αυτό πόνημα.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί προσεχώς, σε δύο εκδηλώσεις: Την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19:00 στο ξενοδοχείο TITANIA, Πανεπιστημίου 52, με ομιλητές τους  Χρήστο Μπαλόγλου, Συλλαίο και Γιώργο Αρχοντάκη, πρόεδρο της Ένωσης Σμυρναίων, φιλόλογο, ιστορικό και την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18:00, στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Νέα Ιωνία (πλησίον σταθμού Η.Σ.Α.Π.), με ομιλητές τους Λουκά  Χριστοδούλου, πρόεδρο  ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Ν. Ιωνίας και Θοδωρή  Κοντάρα, φιλόλογο. Στην εκδήλωση της Νέας Ιωνίας θα συμμετάσχει το Χορευτικό Εργαστήρι  Νέας Ιωνίας με  χορούς  Καππαδοκίας. Και τις δύο παρουσιάσεις θα συντονίσει η φιλόλογος  Μαίρη  Μαμελετζή, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Δέσποινα Μουστάκη.

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.