Αρχική arrow Ειδήσεις και Εκδηλώσεις arrow Τίμηση του Σχολάρχη Γ. Δολιανίτη

Τίμηση του Σχολάρχη Γ. Δολιανίτη

Κυριακή, 22 Φεβρουάριος 2015

Η «΄Ενωσις Σμυρναίων» τίμησε

τον Σχολάρχη κ. Γιώργο Δολιανίτη

ES-Vasilopita_2015_040_sm

Ο κ. Γεώργιος Δολιανίτης, τον οποίο τιμά σήμερα η «΄Ενωσις Σμυρναίων», γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά από την πλευρά της μητέρας του έχει και μικρασιατικές ρίζες.

Η ζωή του έχει συνδεθεί με τις δύο μεγάλες αγάπες του, που τον έχουν κάνει γνωστό σε όλον σχεδόν  τον κόσμο, τη Σχολή του και τη Βιβλιοθήκη του.

Το «Κέντρο Σπουδών και Ερευνών Γ. Δολιανίτη», πιο γνωστό ως «Σχολές Δολιανίτη», ιδρύθηκε το 1962 στην Αθήνα και στεγάστηκε στο διατηρητέο σήμερα κτήριο «Μέγας Αλέξανδρος» επί της πλατείας Ομονοίας. Λειτούργησε ουσιαστικά ως Κέντρο Ελεύθερων Σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε τομείς που μέχρι τότε δεν είχαν ακόμη εισαχθεί στα προγράμματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας. Διδάχθηκαν ανάμεσα στα άλλα μαθήματα η Ψυχολογία, η Λογοτεχνία, η Επικοινωνιολογία, οι Ανατολικές Γλώσσες, οι Αφρικανικές και Αραβικές Σπουδές και ο Ελληνικός Πολιτισμός για τους ξένους.

Στις Σχολές Δολιανίτη δίδαξαν προσωπικότητες της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών, Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ειδικοί επιστήμονες. Γι' αυτό οι απόφοιτοί τους, από το 1971 και εξής, γίνονταν δεκτοί στο τελευταίο έτος σπουδών πολλών γνωστών Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίωνκαι ορισμένοι από αυτούς σε τμήματα μεταπτυχιακών σπουδών.

Ιδιαίτερη απήχηση είχαν οι κύκλοι επιμορφωτικών διαλέξεων για ενήλικους, στους οποίους δίδαξαν Ακαδημαϊκοί Δάσκαλοι που σφράγισαν την εποχή τους.

Η δεύτερη μεγάλη αγάπη του κυρίου Γεωργίου Δολιανίτη ήταν και παραμένει η ομώνυμη Βιβλιοθήκη του, η οποία αριθμεί περί τους 70.000 τόμους σπανίων, και μοναδικών πολλές φορές, βιβλίων, φυλλαδίων και εντύπων, εφημερίδων και περιοδικών, που αναφέρονται στην Ελληνική Μυθολογία, την Ιστορία, τη Γλώσσα, τη Λογοτεχνία και τον Εξωελλαδικό Ελληνισμό. Η Βιβλιοθήκη στεγάστηκε αρχικά σε πενταόροφο κτήριο επί της οδού Σίνα 6 και Βησσαρίωνος, στο κτήριο «Μέγας Αλέξανδρος» της πλατείας Ομονοίας αλλά και στο υπέροχο νεοκλασικό τής οδού Διδότου, όπου σήμερα βρίσκεται και το στρατηγείο του, ο χώρος δηλαδή όπου ετοιμάζονται οι μεγάλες Εκθέσεις των Βιβλίων και των Εφημερίδων, που κάνουν πολύ συχνά τον γύρο του κόσμου, είτε με πρωτότυπο υλικό είτε σε ψηφιακή μορφή.

Δύο Ειδικές Εκθέσεις της Βιβλιοθήκης Δολιανίτη είχαν διεθνή απήχηση την τελευταία εξαετία. Η μία έγινε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον Οκτώβριο του 2008, όπου εξετέθησαν στον χώρο της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης 300 σπάνια βιβλία για την Ελληνική Γλώσσα της περιόδου 1476 - 1900.

Η δεύτερη, με σπάνια βιβλία και τεκμήρια, έγινε στη Λίμα του Περού και στο Σαντιάγο της Χιλής τον Νοέμβριο του 2010 και ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα. Συνοδεύτηκε μάλιστα και από ομιλία του κ. Δολιανίτη με θέμα «Ο Μαραθώνας, διαχρονικό πρότυπο ηρωισμού - αέναος πηγή έμπνευσης». Η έκθεση αυτή οργανώθηκε στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 2011 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε  σε ψηφιακή μορφή σε 39 ακόμη χώρες μέχρι σήμερα.

Το θέμα όμως που συγκινεί ιδιαίτερα και επί πολλά χρόνια τον τιμώμενο σήμερα από την ΄Ενωσή μας κ. Δολιανίτη είναι ο Ολυμπισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ενότητες του Ολυμπιακού Αρχείου της Βιβλιοθήκης έχουν εκτεθεί τιμητικά στο Κάλγκαρι, στη Σεούλ, στη Βαρκελώνη, στην Ατλάντα και στο Σίδνεϋ κατά τη διάρκεια των εκεί τελεσθέντων Ολυμπιακών Αγώνων, στο Μόντρεαλ και στο Πεκίνο στα πλαίσια των Διεθνών Συνεδρίων των Εθνικών Αρχείων, που διοργανώνει η ΟΥΝΕΣΚΟ, στη Λωζάνη στα εγκαίνια του Ολυμπιακού Μουσείου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και σε πολλές άλλες πόλεις του εξωτερικού, , ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σημαντικότατη, βέβαια, υπήρξε η συμβολή του κ. Γ. Δολιανίτη, όπως και προηγουμένως από τον Πρόεδρο της Ενώσεως αναφέρθηκε, στην επιτυχία των δύο εκθέσεων του Σωματείου μας με θέμα: «Ο Ελληνικός Τύπος της Σμύρνης, 1831 - 1922», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας και στο Λύκειο Ελληνίδων της Ξάνθης κατά τη διάρκεια του 2014.

Εύλογες είναι λοιπόν, ύστερα από τόσο μεγάλη δραστηριότητα, και οι τιμές που δέχθηκε ο κ. Δολιανίτης  για την προσφορά του στην Εκπαίδευση από τον μακαριστό Πατριάρχη Αθηναγόρα (1971), για την προσφορά του στο Κίνημα της Ειρήνης από το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης στην επέτειο των εκατό (100) χρόνων λειτουργίας του(1992) και για τη συμμετοχή του σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από πλήθος φορέων και οργανισμών.

Κύριο μέλημά του παραμένει πάντοτε η σημαντική του προσφορά στο πολιτιστικό σωματείο για την προαγωγή και τη διάδοση του ελληνικού λόγου με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ».

Για την αγαστή συνεργασία μας αλλά και για την προβολή της χώρας μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου η ΄Ενωση Σμυρναίων θεωρεί υποχρέωσή της να τιμήσει και εκείνη τον ευπατρίδη κ. Γεώργιο Δολιανίτη και να του εκφράσει τις ειλικρινείς ευχές της για μακροημέρευση και για την ευόδωση όλων των στόχων του στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό.

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2015

Ένωσις Σμυρναίων

Association of the Enosi Smyrneon Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.