Εκδηλώσεις

Από τις εκδηλώσεις τις οποίες οργανώνει ή στην οργάνωση των οποίων συμμετέχει η Ένωση Σμυρναίων σάς αναφέρουμε όσες έχουν ήδη προσδιοριστεί. Υπάρχουν και άλλες ακόμη, που πολύ σύντομα θα προσδιοριστούν ως προς την ημερομηνία και ως προς την αίθουσα που θα τις φιλοξενήσει

 1. Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022: αρχιερατική θεία λειτουργία στη μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Αγίου Χρυσοστόμου. Ομιλία του Καθηγητή Θανάση Χρήστου στην αίθουσα Εκδηλώσεων – Βιβλιοθήκη της Ενώσεως.
 2. Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022: Εγκαίνια της μεγάλης Έκθεσης για τα εκατό χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η Ένωση Σμυρναίων  συμμετέχει με σπάνια έγγραφα, κειμήλια και φωτογραφίες από το Αρχείο μας. Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τον Φεβρουάριο του 2023. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή από τις 10.00 έως και τις 18.00, Παρασκευή και Σάββατο από τις 10.00 έως και τις 22.00 Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη: κλειστή.
 3. Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022: Συμμετοχή της Ενώσεως Σμυρναίων στις εκδηλώσεις μνήμης τψν αλησμόνητων πατρίδων του ΔήμουΝαυπλιέων. Ομιλία του Προέδρου της Ενώσεως στο Πνευματικό Κέντρο της Εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης με θέμα: «Σμύρνη, η πόλη-σ’υμβολο του Ελληνικού Πολιτισμού» (Ναύπλιο, ώρα 19.30).
 4. Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022: Εκδήλωση του Συλλόγου «Φίλοι της Κερκίδας του Στίβου» στη μνήμη του Σμυρνιού δημοσιογράφου-αθλητικογράφου Πέτρου Λινάρδου. Μεταξύ των ομιλιτών τα μέλη της Ενώσεως Σμυρναίων Κώστας Κατσιγιάννης, Ανδρέας Μπαλτάς και Γιώργος Αρχοντάκης. Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, οδ. Ριζάρη 2, Αίθουσα Ρήγας Φεραίος (ώρα 19.00).
 5. Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022: Ημερίδα με θέμα «Η διαχείρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Οργάνωση ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Καισαριανής. Συμμετέχουν: ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Νέας Ιωνίας, Ένωση Σμυρναίων, Εστία Νέας Σμύρνης, ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Καισαριανής. Για το Αρχείο της Ενώσεως Σμυρναίων θα μιλήσει ο Πρόεδρος της, Γιώργος Αρχοντάκης. Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κιασαριανής (ώρα 18.00).
 6. Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022: Παρουσίαση του βιβλίου «Πως απέθανεν η Μικρά Ασία» του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φαλτάιτς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ε.Σ.Η.Ε.Α. θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων.
 7. Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022: Συναυλία της Ενώσεως Σμυρναίων σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Θέμα της συναυλίας: «Μουσικό Οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας». Μας «ταξιδεύει» η χορωδία « Ambitus» της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης. Διδασκαλία-Διεύθυνση: ΚατερίναΒασιλικού. Αίθουσα Ελληνοαμερικανικής ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα, πολύ κοντά στα γραφεία της Ενώσεως Σμυρναίων). Ώρα 19.30.
 8. Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022: Ομιλία του Θοδωρή Κοντάρα με θέμα: «Τα τάγματα εργασίας και ο μηχανισμός εξόντωσης των Μικρασιατών από τους Νεότουρκους». Αίθουσα εκδηλώσεων-Βιβλιοθήκη της Ενώσεως Σμυρναίων (Καρύτση 3, πολύ κοντά στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου Καρύτση). Ώρα 18.30.
 9. Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022: Στο συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρέιας του παραρτήματος της Αργολίδας θα μιλήσουν για το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης και τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή α) ο Καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου με θέμα: «Ο οραματιστής έλληνας Μαθηματκός Κωνσταντίνος Στεφ. Καραθεοδωρή (1873-1950) και η ίδρυση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα» και β) ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, Γιώργος Αρχοντάκης. Ναύπλιο, ώρα 11.00 π.μ.
 10. Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2022: Εκδήλωση του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας» (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ) με θέμα: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Γεγονότα και μνήμες». Θα μιλήσουν: ο ιστορικός-Πλωτάρχης (Ο) Παναγιώτης Γέροντας Π.Ν. με θέμα: «Η Ναυτική Αεροπορία στη Μικρασιατική Εκστρατεία», ο ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Γεώργιος Προκοπίου με θέμα: «Γεώργιος Προκοπίου, ένας άνθρωπος της τέχνης στη Μικρασιατική Εκστρατεία» και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων Γιώργος Αρχοντάκης, Φιλόλογος-Ιστορικός, με θέμα: «Σμύρνη, μια ελληνική πόλη-σύμβολο μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία». Αίθουσα Εκδηλώσεων του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς. Ώρα 18.30.
 11. Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022: Εκδήλωση της Ενώσεως Σμυρναίων σε συνεργασία με το Πανεπισήμιο Πελοποννήσου και τη διακεκριμένη Φιλόλογο-Δημοσιογράφο κ. Βίκυ Φλέσσα με θέμα το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης και τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Ομιλητές: ο Καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, κυρία Esra Özsüer και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, Γιώργος Αρχοντάκης. Πολεμικό Μουσέιο Αθηνώ, Ριζάρη 2, Αθήνα. Κεντρική Αίθουσα Εκδηλώσεων. Ώρα 19.00.
 12. Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022: Συναυλία της Ενώσεως Σμυρναίων στη Μεγάλη Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» αφιερωμένη στη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων. Συμμετέχει η χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Σταύρου Μπερή (ώρα 19.00).

                                                                                               Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σμυρναίων

                                                                                            Ο Πρόεδρος                                               Η Γεν. Γραμματέας

                                                                                          Γ. Αρχοντάκης                                              Βγ. Βαρθολομαίου

                                                                                     Φιλόλογος-Ιστορικός                                               Ιστορικός