Βιβλιοπαρουσίαση

Ιστορικό μυθιστόρημα για την Καππαδοκία

Αρχάγγελος Γαβριήλ

Στο Βασίλειο του Αργαίου

Μερσίνα – Καισάρεια – ΄Εβερεκ – Κωνσταντινούπολη
Γενοκτονία Αρμενίων

Οι Εκδόσεις Μπαλτά στην αξιόλογη  σειρά «εξ Ανατολών» κυκλοφόρησαν το ιστορικό μυθιστόρημα Στο Βασίλειο του Αργαίου, του Καππαδόκη συγγραφέα και ιστορικού Αρχάγγελου Γαβριήλ. Ο κ. Γαβριήλ είναι διακεκριμένος εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Ν. Ιωνίας « Η Καππαδοκία» και μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.).
Το νέο βιβλίο του Καππαδόκη συγγραφέα μιλά για τα πολύ δύσκολα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) στο Βασίλειο του Αργαίου , δηλαδή την Καππαδοκία, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει το πανύψηλο βουνό θρύλος της ακριτικής πατρίδας του Απολλώνιου του Τυανέα, του Αρεταίου, του Μεγάλου Βασιλείου, του Νικηφόρου Φωκά, του Παύλου Καρολίδη κ.ά. Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας και διερμηνέας του γαλλικού προξενείου της Μερσίνας Δημήτριος Σάτηρ, ο οποίος, λίγο μετά την είσοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας  στον Πόλεμο, συλλαμβάνεται από τους Τούρκους, κατηγορείται για την πατριωτική του δράση και εκτοπίζεται στην Καισάρεια, όπου φτάνει μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι. Η αναγκαστική διαμονή του στην πρωτεύουσα της Καππαδοκίας, αλλά και σε άλλες γύρω πόλεις και χωριά, διαρκεί ως το τέλος του Μεγάλου Πολέμου και συμπίπτει με καταιγιστικές εξελίξεις στην καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Άνθρωπος της δράσης αλλά και του πνεύματος, ο Δημητρός Σάτηρ βιώνει έντονα τα συγκλονιστικά γεγονότα αυτής της περιόδου και αφηγείται στο ημερολόγιό του με ακρίβεια τα όσα  διαδραματίζονται γύρω του, με αποκορύφωμα το μεγάλο διωγμό των Αρμενίων, που ξεκινά τον Απρίλιο του 1915 και βαστά περίπου ενάμιση χρόνο, εξελισσόμενος σε γενοκτονία . Παράλληλα ζει ένα δυνατό έρωτα με τραγικό τέλος, που χάραξε ανεξίτηλα για πάντα τη ζωή του.
Στις ημερολογιακές καταγραφές και αφηγήσεις του Δημητρού ζωντανεύουν ξανά πολλοί από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής της Τουρκίας, όπως ο Εμβέρ, ο Ταλαάτ, ο Τζεμάλ, αλλά και απλοί άνθρωποι του λαού και της καθημερινής ζωής. Εικονογραφούνται σεβάσμιες μορφές σαν αυτή του Μητροπολίτη Ιωάννη Αναστασιάδη και καυτηριάζονται συμβιβασμένοι ιερωμένοι , όπως ο Καισαρείας Νικόλαος. Μνημονεύονται αγνοί πατριώτες σαν τον ντοκτόρ  Αρχάγγελο, παππού του συγγραφέα  και μυστικοί πράκτορες, σοφοί δάσκαλοι και διανοούμενοι,  όπως ο Παύλος Καρολίδης ή ο Αναστάσιος Λεβίδης αλλά και μικροί μαθητές των ελληνικών σχολείων της πατρίδας του  Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγορίου του Θεολόγου. Πάνω απ’ όλα όμως αναβιώνει στο βιβλίο τούτο όλος αυτός ο ξεχασμένος κόσμος των Ρωμιών της Καισάρειας, του Έβερεκ, του Ανδρονικείου, του Ταλάς, του Ζιντζίντερε, που κατάφερε να διατηρήσει στα βάθη της Ανατολής, αν όχι πάντα την ελληνική του γλώσσα, τουλάχιστον τη θρησκεία του, πάνσεπτη κιβωτό της εθνικής του συνείδησης .
Η έκδοση του Βασιλείου του Αργαίου  θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στην τόσο πλούσια Μικρασιατική λογοτεχνία . Πράγματι, ενώ για την Ιωνία και τον Πόντο έχουν γραφτεί και κυκλοφορήσει πολλά λογοτεχνήματα, για κάποιους λόγους που είναι δύσκολο να αναλυθούνε, δε συμβαίνει το ίδιο και με τη μακρινή και μυστηριώδη Καππαδοκία, η οποία έως σήμερα έμοιαζε να ενδιαφέρει περισσότερο τους βυζαντινολόγους, τους γλωσσολόγους ή τους λαογράφους  και πολύ λιγότερο τους πεζογράφους και τους ποιητές. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα δοκιμάσουμε  και άλλες τέτοιες ευχάριστες εκπλήξεις σαν αυτή που μας επιφύλαξε  το συναρπαστικό Βασίλειο του Αργαίου !

Εκδόσεις «Μπαλτά»
Σειρά: εξ Ανατολών
Αθήνα 2015
Σελ. 280

Για επικοινωνία:
Ανδρέας Μπαλτάς, κιν. τηλεφ.: 6946125648