Βιβλιοπαρουσίαση

Ανθολογία, Τα  ωραιότερα ποιήματα για τον πατέρα (νέα επαυξημένη έκδοση),

Επιμέλεια: Θανάσης Θ. Νιάρχος-Θανάσης Α. Καστανιώτης.

Πρόλογος: Δημήτρης Λινός, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2014, σσ. 225.

Το κεντρικό συναίσθημα της νοσταλγίας του πατέρα συνέχει τα ποιήματα αυτής της πρωτότυπης θεματικής ανθολογίας,  καλύπτοντας όλη τη γκάμα των οικογενειακών δεσμών, οι οποίοι συνηθέστερα εξιδανικεύονται υπό το βάρος της απώλειας, καθώς, σύμφωνα με την αδιάψευστη προσωπική εκτίμηση του επιμελητή: «Το πρόσωπο του πατέρα παίρνει τις αναντικατάστατες διαστάσεις του όταν δεν υπάρχει πια».
Το στίγμα της ανθρώπινης τρυφερότητας απέναντι στον χαμένο γεννήτορα ορίζεται εξαρχής ανάμεσα στη μνήμη και την αγάπη. Μνήμη κι αγάπη με μικρασιατική χροιά, όπως δηλώνεται τόσο με την αφιέρωση στην Ένωση Σμυρναίων όσο και με τον αισθαντικό μικρό πρόλογο του καθηγητή Δημήτρη Λινού.  Παντού παρούσα η πατρότητα, ως παρουσία, απώλεια, νοσταλγία, εξαίρεται σαν μια αξεπέραστη μοναδικότητα,  σπανίως πλαισιωμένη από τη μητρική συντροφικότητα, εντός και εκτός της πατροπαράδοτης ελληνικής οικογένειας. Ο πατέρας εκπροσωπεί τις ρίζες  απ’ όπου έλκει την καταγωγή της η ανθρώπινη ταυτότητα, όποια μορφή χειρώνακτα ή διανοούμενου και αν προσλαμβάνει στη νεότερη εποχή και, ιδιαίτερα, στη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Η εικόνα του, βεβαρημένη από τη φθορά του χρόνου, μοιάζει να ανακυκλώνεται διαρκώς σαν φυσικός οργανισμός που παράγει έργο και σωματοποιεί τις αισθήσεις ενώ στην πραγματικότητα  συνιστά απλώς έναν κρίκο στην αλυσίδα της ζωής   «με τους ανήλικους γονείς / παιδάκια των παιδιών μας», μέσα  από ρόλους που εναλλάσσονται στην έξοχη παρηγορητική, μα απαρηγόρητη στο βάθος της,  «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Μιχάλη Γκανά.
Η παρούσα θεματική ανθολογία εγγράφεται ως πρώτη στο ενεργητικό των δύο επιμελητών, οι οποίοι κυκλοφόρησαν στη συνέχεια τα αντίστοιχα συλλογικά έργα Τα ωραιότερα ποιήματα για τη μάνα και Τα ωραιότερα ποιήματα για το παιδί. Η αρχική ιδέα δρομολογήθηκε ωστόσο γύρω από το πρόσωπο του πατέρα, υλοποιήθηκε το 1998, και η νεότερη έκδοσή της κυκλοφόρησε πρόσφατα, εμπλουτισμένη με την προσθήκη 20 περίπου ποιητών και ποιημάτων. Αξίζει να την ξαναδούμε, να ανατρέξουμε και πάλι στις σελίδες της, αναζητώντας το εποπτικό βλέμμα του πατέρα που επιστρέφει απ’ τη δουλειά και ορίζει τα του οίκου του, ανακαλύπτοντας εκ νέου το απόθεμα στοργής που, πιθανόν, δεν επιδόθηκε στην ώρα του στην πιο αγαπημένη, μα όχι πάντα προσιτή, ανδρική μορφή των παιδικών μας χρόνων.

Δώρα Μέντη, Φιλόλογος

Το βιβλίο διατίθεται στην Ένωση Σμυρναίων, Σκουφά 71Α