Χειμώνας της Ανατολής της Ελπίδας Οικονομοπούλου

Εκδόσεις Λιβάνη

To φετινό καλοκαίρι εκδόθηκε το βιβλίο «Χειμώνας της Ανατολής» της Ελπίδας Οικονομοπούλου από τις εκδόσεις Λιβάνη. Πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο τα τραγικά γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η πλοκή του εξελίσσεται στη Μικρά Ασία. Αρχίζει από την πόλη Σπάρτη της Πισιδίας. Η Ελπίδα Οικονομοπούλου εμπνεύσθηκε το βιβλίο της από διηγήσεις του πεθερού της ο οποίος καταγόταν από τη Σπάρτη της Πισιδίας. Η ιστορία ακολουθεί τον κεντρικό ήρωα στις διώξεις που υπέστησαν οι Έλληνες στα βάθη της Μ. Ασίας και αναφέρεται στη ζωή των Ελλήνων στη Μ. Ασία από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι περιπέτειες του κεντρικού ήρωα περιλαμβάνουν τις απίστευτες πολλές φορές ταλαιπωρίες του ίδιου του αφηγητή καθώς και όλων των Ελλήνων στις εξορίες, στα περιβόητα τουρκικά Τάγματα Εργασίας , που σκοπό είχαν την εξόντωση τους.

Αν εξαιρέσουμε την μυθοπλασία που απαιτεί η συγγραφή ενός μυθιστορήματος η συγγραφέας αφού ερεύνησε εις βάθος μεγάλο αριθμό ιστορικών πηγών και συγγραμμάτων κατάφερε να εμπλουτίσει το έργο της με σημαντική πληροφορία που αφορά τον Μικρασιατικό Ελληνισμό που επί τόσους αιώνες αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε στις Αλησμόνητες Πατρίδες.