Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023, στις 19:30, εκατόν σαράντα (140) περίπου μέλη και φίλοι της Ενώσεως Σμυρναίων παρακολούθησαν την κοπή της Βασιλόπιτας του 2023, ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια εγκλεισμού (από τον Ιανουάριο του 2020) εξαιτίας των υγειονομικών προβλημάτων που δημιούργησε ο κορωνοϊός.

Στο ξενοδοχείο «AMALIA HOTEL» (επί της λεωφόρου Αμαλίας, αρ. 10, στο Σύνταγμα) ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ.κ. Φιλόθεος, ο π. Δημήτρης Λινός, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο αιδεσιμολογιώτατος π. Πέτρος Μελιδώνης ευλόγησαν τη Βασιλόπιτα του Σωματείου μας και ευχήθηκαν υγεία, ειρήνη, μακροημέρευση και ευημερία κατά τη διάρκεια του νέου έτους. Στους παρευρισκομένους, εκτός από τη βασιλόπιτα, προσφέρθηκαν και τα παραδοσιακά σμυρναϊκά «αετουδάκια», έργο των χειρών τής πρεσβυτέρας τού πατρός Πέτρου Μελιδώνη. Στον «τυχερό» της βραδιάς το δώρο πρόσφερε, όπως πάντοτε τα τελευταία χρόνια, η κυρία Λίλα Λαλαούνη.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ.κ. Φιλόθεος μετέφερε τις ευχές τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και προέτρεψε την Ένωση να συνεχίσει το δημιουργικό έργο της για την προβολή των επιτευγμάτων του Σμυρναϊκού και, γενικότερα, του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Ενώσεως κ. Γιώργου Αρχοντάκη, η οποία ως κύριο θέμα της είχε την πολύπλευρη προσφορά του Δημογέροντα Νικολάου Τσουρουκτσόγλου, η οποία ολοκληρώθηκε με τη θυσία της ζωής του στην υπηρεσία της αγαπημένης του πόλης. Η συμμετοχή του Νικολάου και των άλλων μελών της οικογένειας Τσουρουκτσόγλου στην πνευματική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Σμύρνης μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 υπήρξε εξαιρετικά σημαντική, ενώ στο πρόσωπό του αναδείχθηκαν όλα τα προτερήματα και τα βασικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων της Σμύρνης, που είχαν ως αποτέλεσμα την κυριαρχία του ελληνικού στοιχείου στην πολυεθνική πρωτεύουσα της Ιωνίας.

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι σύγχρονοι εκπρόσωποι της οικογένειας Τσουρουκτσόγλου, η κυρία Δωρίτα Τσουρουκτσόγλου, η Σμυρναία μητέρα-αρχόντισσα, ο κύριος Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου, ιατρός, και η κυρία Αφροδίτη-Ελένη Τσουρουκτσόγλου-Μητρέλια, ψυχολόγος-κοινωνιολόγος, για την προσφορά τους στη Μικρασιατική Ιδέα, για την αμέριστη συμπαράστασή τους στις δραστηριότητες της Ενώσεως Σμυρναίων, της οποίας είναι επίλεκτα στελέχη, για τη διάσωση τμήματος του πλουσιότατου αρχείου της οικογένειάς τους και για τη συμβολή τους στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού της Σμύρνης.

Σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς μάς κράτησε συντροφιά τετραμελής ομάδα επαγγελματιών μουσικών, που παρουσίασε πρόγραμμα με μικρασιατικά, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, με την εξαιρετική ερμηνεία της κυρίας Κατερίνας Τσιρίδου να ξεχωρίζει. 

Την εκδήλωση της Ενώσεως τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο αντιναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, και η σύζυγός του, ο κ. Αντώνης Βογιατζής, Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, ο Βουλευτής και συγγραφέας κ. Βασίλης Βασιλικός και η σύζυγός του κυρία Βάσω Παπαντωνίου, πρόεδρος της Ακαδημίας «Μαρία Κάλλας», οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές κ.κ. Θανάσης Χρήστου, Φρύνη Αρώνη-Καραγιάννη και Μάνια Καπλάνογλου, η Κλασική Φιλόλογος και Δημοσιογράφος της ΕΡΤ κυρία Βίκυ Φλέσσα, ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, τ. Γενικός Διευθυντής του Ε.Ο.Τ., και η σύζυγός του κ. Γίτσα Κατσιγιάννη, η κυρία Μάρω Λιναρδάτου, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, η σκιτσογράφος κυρία Έλλη Σολομωνίδου, επί δεκαετίες συνεργάτιδα του Εθνικού Θεάτρου, η διακεκριμένη δικηγόρος κ. Φρύνη Παπαλημναίου, ο κ. Κυριάκος Νισκόπουλος, Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων Νικαίας-Πειραιώς, ο κ. Νικόλαος Μαρκέας, τ. Διευθυντής του Νοσοκομείου Παίδων και ο πλοίαρχος ε.α. κ. Αλέξανδρος Φωτακίδης.

Από τη Γραμματεία της Ενώσεως Σμυρναίων