Εγγραφή Μέλους

Η Προκυμαία της Σμύρνης

Η Προκυμαία της Σμύρνης

Την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, στις 19.00, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών σας προσκαλούν στην εκδήλωση “Η Προκυμαία της Σμύρνης”.

Οι συγγραφείς του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών έργου, Η Προκυμαία της Σμύρνης, των εκδόσεων Καπόν (2018) και οι καλεσμένοι τους ανιχνεύουν την παρουσία των κοινοτήτων της πόλης στο θρυλικό “Και”.

Συμμετέχοντες:
Γιώργος Πουλημένος, συγγραφέας
Αχχιλέας Χαζτηκωνσταντίνου, συν-συγγραφέας
Philip Mansel, συγγραφέας – ιστορικός (συμμετοχή online)
Erkan Serce, ιστορικός Deu Buca, Σμύρνη (συμμετοχή online)

Συντονίζει ο Σταύρος Ανεστίδης, υποδιευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, ο οποίος θα αναλάβει και τη διερμηνεία από την τουρκική γλώσσα.

Το δίτομο αυτό έργο, που αποτελεί καρπό πολυετούς έρευνας, παρουσιάζει με πρωτότυπο και εποπτικό τρόπο την μήκους τριών και πλέον χιλιομέτρων Προκυμαία της Σμύρνης (Και), ως ενιαίο αρχιτεκτονικό, τοπογραφικό και ιστορικό σύνολο. Οι συγγραφείς αξιοποίησαν ευρύ φάσμα πηγών, τις οποίες εντόπισαν στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ παράλληλα μελέτησαν εκατοντάδες καρτ-ποσταλ και πανοράματα, όπου αποτυπώνονται τα μεγαλοπρεπή ιδιωτικά μέγαρα, θέατρα, καφέ, προξενεία, λέσχες και ξενοδοχεία του “Και”, καθώς και η ζωηρή κίνηση του λιμανιού. στις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύονται οι διαφορετικές, γνωστές και άγνωστες πτυχές του δημόσιου και ιδωτικού βίου της Σμύρνης, ενός σταυροδρομίου που, αν και βρισκόταν στην Ανατολή, έφερε τον αέρα της Δύσης. Ιδιαίτερα έμφαση δίνεται στην ιστορία των φυσιογνωμιών της Προκυμαίας, μέλη της ακμάζουσας πολυεθνικής κοινωνίας της Σμύρνης.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138.

Date

Δεκ 02 2022
Expired!

Time

7:00 pm

Location

Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη
Πειραιώς 138
Go to Top